Logotyp 70 lat MPSM

Małopolska Policealna Szkoła Masażu Nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi w Krakowie

Logotyp 70 lat MPSM

Małopolska Policealna Szkoła Masażu Nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi w Krakowie

Alergeny

Wykaz alergenów, substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne – Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciągiem z w/w rozporządzenia, tj. „WYKAZ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI”. Produkty, które mogą powodować alergie określono numerem alergenu ujętym w nawiasie w jadłospisie dekadowym.

Nr alergenu Rodzaj alergenu
1* Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2* Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3* Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4* Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5* Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6* Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7* Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8* Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9* Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10* Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11* Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12* Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13* Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14* Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

 

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy : sól, pieprz czarny, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, przyprawa meksykańska, przyprawa do dań chińskich, przyprawa gyros, przyprawa natura. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.